Aska

Like’ims Queen Ash – SE38063/2013

 

Främsta provmeriter

Retrieverprov B – Nybörjarklass 1a pris 2014-10-11
Markprøve B – Åbenklasse 1a pris 2016-05-22
Retrieverprov B – Öppenklass 1a pris 2016-08-21
Retrieverprov B – Elitklass 1a pris 2017-09-30

Hälsa

HD Grad A 2014-05-12
ED UA (0) 2014-05-12
Ögonlysning UA 2017-01-12
DNA SD2 Fri 2016-11-03

Askas viltintresse är spontant och balanserat. Hennes första viltkontakt som ung valp var med svartfågel och redan då visade hon sig vara en spontan apportör med korrekt grepp. Aska apporterar gladeligen allt vilt, alltså både matfågel, skräpfågel och hårvilt. Trots detta stora intresse för vilt är det inga problem med att gå med Aska lös i skog och mark där mycket vilt rör sig.

Askas främsta styrka är en mycket bra näsa. På hennes första, och enda, start i nybörjarklass var söket utslagsgivande och endast två av alla startande fick förstapris varav Aska var en. Den andra hunden som fick förstapris är idag champion i bruksspår. Aska går mer än gärna ut på fritt sök, oavsett om det är dummies eller vilt, och täcker spontant på både bredd och djup.

Aska är en duktig markör som använder både syn och hörsel för att markera nedslagsplats. Även detta har visat sig i provsammanhang och jakter vara till Askas fördel.

Aska är en viljestark hund som envist jobbar i all sorts terräng och väder. Detta är klart en fördel när vi apporterar ut med havet sent på hösten, under riktigt tuffa förhållanden. Samma envishet är en utmaning när man tränar dirigering och Aska vet bäst själv. Hon lär sig mycket snabbt och det gäller att stegra utmaningarna i tillräcklig takt för att underhålla intresset. På fyra starter på B-prov har hon fått tre förstapris och ett andrapris och startar därmed i elitklass härnäst.

Exteriört är Aska lätt byggd, vilket ger smidighet och uthållighet under långa arbetspass. Hon simmar bra och gärna. Trots att hon saknar den riktigt tjocka underullen går hon gärna i vatten även när isen lagt sig. Mentalt är hon en trygg hund med familj, barn och andra husdjur, men är reserverad mot närgångna främlingar i vissa situationer. Hon vaktar hem och bil men kan samtidigt trängas med främmande människor och hundar på båtar och släp utan problem.

Aska är frisk i leder och ögon, något jag lägger stor vikt vid då hunden är en familjemedlem jag vill ha vid min sida under så många år som möjligt. Det är viktigt för mig att hunden får vara frisk och smärtfri under sitt liv och att den kan göra det den älskar mest – arbeta!